Lussekatter
Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar - kärt barn har många
namn. Kvarg i degen gör dina lussekatter både saftigare och mer
hållbara.
Receptet gäller för 35 st
Ingredienser
- 50 g jäst
- 100 g Arla® Svenskt Smör
- 5 dl Arla® mjölk
- 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
- 1 g saffran
- 1 1⁄2 dl strösocker
- 1 1⁄2 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
- russin
- 1 st ägg
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt
mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen.
Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt
och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig
och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa
övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till saffranskusar. Lägg dem på
smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på
225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt
svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar