onsdag 28 augusti 2013

19. dagens nyhet

Mördarbakterie sprids just nu i Stockholm


STOCKHOLM. En livsfarlig köttätande bakterie sprider sig alarmerande snabbt i norra Stockholm, skriver Dagens Medicin.
– Bakterien kan bli oerhört aggressiv. Enda sättet att hindra framfarten är att operera omedelbart och ge antibiotika, säger Ardalan Rahimi, läkare på ortopeden på Danderyds sjukhus, till Metro.
Nekrotiserande fasciit är en mycket aggressiv sjukdom som kan ta livet av en människa på mindre än ett dygn. Om drabbade ska ha en chans att överleva måste all infekterad vävnad tas bort omedelbart.
Ibland måste patienten öppnas upp från midjan och ända ner till foten - eller så måste en arm eller ett ben amputeras, skriver Dagens Medicin. Omkring 16 procent av alla som smittas av bakterien omkommer, enligt forskare.
Normalt borde ett sjukhus av Danderyds storlek ha omkring två fall per år. Men nu har 24 fall har konstaterats av forskare vid Danderyds sjukhus sedan 2008, varav 23 inträffade mellan 2010 och 2012.
– Det är en väldigt kraftig ökning. Det skulle kunna bero på att vi blivit bättre på att identifiera tillståndet, men vi tror snarare att det handlar om en reell ökning, säger ortopeden Olof Sköldenberg till Dagens medicin.

Utbredningen ska kartläggas

Forskare tror att bakteriens utbredning har ökat i hela landet och nu ska utbredningen studeras.
– Det kan vara så att vissa orter får en peak. Det finns teorier om att en ökad förekomst av en särskild typ av bakterien kan leda till regionala skillnader i antal fall, säger ortopeden Ardalan Rahimi, som genomfört studien, till Dagens Medicin.
Nekrotiserande fasciit är en allvarlig infektion orsakad av a-streptokocker. Antalet allvarliga infektioner orsakade av den bakterigruppen har ökat de senaste åren, enligt siffror från Smittskyddsinstitutet. A-streptokockerna kan förutom nekrotiserande fasciit ge sjukdomar som blodförgiftning eller toxisk chock. I mindre allvarliga fall kan de även orsaka bland annat halsfluss.
– Det är redan i år nästan lika många allvarliga fall som under helåret 2012, säger Tiia Lepp, epidemolog på Smittskyddsinstitutet till Expressen.se.
Smittskyddsinstitutet har ingen exakt statistik över antalet fall av nekrotiserande fasciit, men infektionen är något som myndigheten ska studera närmare från och med i år.
Varför det just nu är så att fler fall av allvarliga infektioner orsakade av bakterierna inträffar vet inte Tiia Lepp.
– Delvis är det att olika grupper dominerar och vissa ger svårare sjukdomsfall. Men vi har inte hela förklaringen, säger hon.

"Svårt att förebygga"

Även enligt forskarna på Danderyds sjukhus kan ökningen av allvarliga infektioner orsakade av a-streptokocker vara orsak till att nekrotiserande fasciit ökat. Men de tror även att människan kan ha blivit mer mottaglig för bakterien, eller att bakterierna har blivit farligare.
– Det finns inget riktigt bra sätt att förebygga det eller skydda sig. Får man en bakterieinfektion är det flera saker som spelar in, till exempel om man har bakomliggande sjukdomar, säger Tiia Lepp.
Infektionerna är vanligare bland äldre och personer med bakomliggande sjukdomar, men kan lika gärna drabba helt friska.
Bakterierna kan flytta med blodet, eller smitta via sår. Därför är det viktigt att vara noggrann med sår, och att vara försiktig med träning vid sjukdom eftersom bakterien då kan sprida sig i kroppen, rapporterar Metro.
– Det är vanliga hygienåtgärder som gäller. När det gäller allvarliga sår får man kontakta vården, säger Tiia Lepp.
Det kan också vara svårt att från början identifiera att det rör sig om en allvarlig infektion orsakad av a-streptokocker. Och för läkare kan det vara svårt att identifiera de fall som rör den mycket farliga sjukdomen nekrotiserande fasciit.
En kvinna som anlände till akuten på Danderyds sjukhus med svåra smärtor lades in över natten för diskbråck. På morgonen misstänkte personalen att det var nekrotiserande fasciit och hon opererades.
– Hon hade alla typiska symtom. Om hon inte hade varit på sjukhus så hade hon haft bråttom in för att inte avlida. Nu gick allt bra och hon tillfrisknade utan några större men, säger Olof Sköldenberg till Dagens Medicin,


från expressen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar